Terug naar overzicht

Prof. dr. Vincenzo Vitelli

Prof. dr. Vincenzo Vitelli is hoogleraar Theoretical Physics aan de Universiteit Leiden

“Tijdens mijn opleiding als tenure tracker deed ik mee aan het trainingsprogramma dat Aletta speciaal voor ons had ontwikkeld. De trainingen waren gericht op het leren van vaardigheden en op persoonlijke ontwikkeling. Ik heb deze sessies als zeer waardevol ervaren. De filosofie die aan de trainingen ten grondslag lag was: je kunt pas iemand anders begrijpen als je snapt waar je eigen acties uit voortkomen. Je kunt alleen een goede mentor of leider zijn als je jezelf begrijpt en kunt reflecteren op je gedrag.

Aletta is een geweldig persoon met een bijzonder talent om mensen te begrijpen. Ze heeft het direct in de gaten wanneer er iets niet klopt of als je ergens omheen draait. Dat betekent dat we elke keer snel de essentie van een situatie of probleem te pakken hadden. Bijvoorbeeld, als ik geïrriteerd ben door het gedrag van een van mijn studenten, komt dat dan door de student zelf, of is het iets in mezelf wat de irritatie oproept? Tijdens het hele trainingstraject heb ik vooral geleerd dat het heel lastig is om objectief naar jezelf te kijken. Het was ontzettend nuttig om dan een spiegel voorgehouden te krijgen, van Aletta of één van de andere deelnemers. De trainingen waren verdiepend, persoonlijk maar tegelijkertijd praktijkgericht. De rollenspellen waren erg realistisch en ook in de groepsdiscussies behandelden we situaties die we allemaal van de werkvloer herkenden. Wat vooral een eye-opener was, is dat ik regelmatig de tijd moet nemen om stil te staan, naar binnen te kijken en te begrijpen waarom ik iets doe, zeg of voel.

Investeren in persoonlijke ontwikkeling is heel belangrijk, vooral voor de jonge ambitieuze tenure trackers. Zij krijgen te maken met grote druk om te excelleren in alles wat ze doen, terwijl ze in een drukke en spannende levensfase zitten. Maar ze missen nog ervaring en kennis op het gebied van de niet-technische aspecten van hun werk zoals leiderschap, communicatie en zelfreflectie. De tenure track is een avontuur, maar avonturen kunnen gevaarlijk en onzeker zijn. Daarom is het belangrijk om goed uitgerust te zijn met zelfvertrouwen, zelfkennis en balans. Als je ervoor open staat, is dit coachingstraject een heel effectieve manier om al die zaken te ontwikkelen.”

December 2016Facebook Twitter Google LinkedIn Email

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Creatie & realisatie The MindOffice