Terug naar overzicht

Prof. dr. Johan Ackaert

Prof. dr. Johan Ackaert is Decaan Rechten aan de Universiteit Hasselt.

“Wij hadden het gevoel dat we in de begeleiding van onze promovendi niet professioneel genoeg te werk gingen. We deden het allemaal naar eigen inzicht, heel ad hoc. Maar met trial en error alleen kom je er niet. Daarom hebben we de hulp van Aletta ingeschakeld. Samen met ongeveer 8 medewerkers volgden we de training Situationeel Leidinggeven.

Wat ik tijdens deze training heb geleerd is hoe je met je gesprekspartner tot de kern van de zaak doordringt. Vaak merk je eerst aan de ander dat er iets speelt: er zijn kleine problemen, afspraken lopen niet goed, de communicatie loopt stroef. Vervolgens is het de truc om al in een vroeg stadium  te achterhalen waar het knelpunt precies zit. En dat kan door middel van een open gesprek waarin je duidelijk, concreet en soms ook direct moet zijn. En dat kun je dus leren. 

De werkvormen van het traject waren bijzonder interactief. We kregen wel een algemeen theoretisch kader mee, maar de coaching zelf was heel situatief en praktijkgericht. We deden bijvoorbeeld rollenspellen om moeilijke gesprekken met elkaar te oefenen. Iets bijzonders dat me is bijgebleven is een oefensessie die ik voerde met één van mijn promovendi. Ik merkte aan haar dat er onderhuids twijfels leefden. Onder begeleiding van Aletta heb ik toen een gesprek met haar gevoerd waarin we ons beiden open stelden. We kwamen tot de kern van het probleem en dat raakte haar tot tranen toe. Het was voor beide partijen een confronterend gesprek, maar na afloop waren we beiden opgelucht wat onze samenwerking verbeterde. Ze legde uiteindelijk een mooi proefschrift neer.

December 2016Facebook Twitter Google LinkedIn Email

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Creatie & realisatie The MindOffice