Terug naar overzicht

Prof. dr. Han de Winde

Prof. dr. Han de Winde is Vice-decaan /hoogleraar Industriële Biotechnologie aan de Universiteit Leiden.

“In mijn functie als vice-decaan heb ik te maken met verschillende aspecten van de universiteit; van onderwijs en kwaliteit tot bestuurlijke processen, organisatie, toezicht en financiën. In deze complexe omgeving heb ik dagelijks te maken met veel verschillende mensen en meningen. Soms is het lastig om daarin de rust te bewaren en de juiste rol op het juiste moment te spelen. Ik kende Aletta al uit de tijd dat ik aan de TU Delft werkte. Ik besloot met haar een coachingstraject te starten. Ik wilde samen met haar nadenken over concrete stappen om mijn leiderschapskwaliteiten te verbeteren, maar ook over mijn carrière en waar ik naartoe wil.

De sessies met Aletta zijn voor mij een belangrijk rustpunt. Ze stelt scherpe vragen waardoor nieuwe inzichten naar boven komen. Dat kan confronterend zijn en het zet me aan het denken. Het klikt goed tussen ons en er is vertrouwen. Aletta is erg goed in luisteren waardoor de vraag áchter de vraag steeds duidelijk wordt. Ik wilde bijvoorbeeld weten hoe ik in de praktijk kan wisselen van 'coachend leiderschap' naar 'doorsnijdend leiderschap'. Oftewel: een assertievere rol pakken. Bij het nemen van beslissingen of als je slecht nieuws moet melden is het belangrijk om direct, eerlijk en transparant te zijn maar toch inlevend te blijven. Het belangrijkste dat ik heb geleerd is om me goed voor te bereiden voor zo'n gesprek. Het klinkt als een open deur maar in de dagelijkse hectiek nam ik daar vaak onvoldoende de tijd voor. Nu bereid ik een vergadering of gesprek als dat nodig is beter voor en dat werpt direct z'n vruchten af. Ik ben dan duidelijker en neem de leiding op de momenten dat dat nodig is.

Een aantal concrete vragen is nu beantwoord, maar ik wil graag met het coachingstraject verder om na te blijven denken over mijn toekomst. Want het is goed om niet alleen maar keihard te werken maar ook af de tijd te nemen voor reflectie. Ik vind het belangrijk om stil te staan bij de vraag, 'Waar doe ik het allemaal voor?'. Daarbij kan ik de oprechte en kritische blik van Aletta heel goed gebruiken.”

December 2016Facebook Twitter Google LinkedIn Email

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Creatie & realisatie The MindOffice