Terug naar overzicht

Dr. ir. Marjolein Kikkert

Dr. ir. Marjolein Kikkert is senior researcher bij de afdeling Medische Microbiologie, researchgroep Moleculaire Virologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hier doet zij fundamenteel onderzoek naar het SARS-virus en andere virussen uit dezelfde familie. Recent volgde zij de training ‘Coachend begeleiden van promovendi’ bij Aletta Wubben Mens- en organisatieontwikkeling.

‘Na mijn promotie en een aantal jaar als postdoc kreeg ik de kans lid te worden van deze afdeling, als rechterhand van de prof. Dat betekent dat ik officieel de rol van co-promotor draag. Op dit moment heb ik twee aio’s onder mijn hoede en daar komt waarschijnlijk een derde bij. Voor die aio’s ben ik de dagelijkse begeleiding. Ik begeleid hen bij het proces en geef in eerste instantie de aanwijzingen voor de richting die we denken dat het onderzoek op moet gaan. Zo’n aio wordt in de loop van de tijd steeds zelfstandiger en uiteindelijk zal ik als co-promotor optreden in de zaal. Voor mij is dat nieuw. 
In mijn carrière heb ik veel studenten begeleid, maar het begeleiden van een aio voelt als een stuk meer verantwoordelijkheid. Daarom vond ik het belangrijk om deze training te doen. Toen ik deze functie aanvaardde, moest één aio nog beginnen en was de ander al een tijd bezig. Deze training leek mij heel nuttig juist op dit moment, zodat ik met voldoende bagage de begeleiding kon oppakken.

´Wat ik heb geleerd in de training, is dat mensen zeer verschillend zijn in hun manier van benaderen. Heel duidelijk, en ook wel grappig, is te merken dat je je eigen ervaringen als aio en postdoc projecteert. Maar dat hoeft niet overeen te komen met de manier waarop die andere persoon erover denkt. Zelf heb ik een bepaalde primaire neiging, een bepaalde stijl van benaderen en begeleiden waarvan ik me helemaal niet bewust was. De training helpt je om je daarvan bewust te worden. Het stelt je in de gelegenheid om erover na te denken en leert je om bij te sturen. Via de training is het heel prettig om hieraan expliciet aandacht te besteden. Om je bewust te worden van het feit dat je een positieve invloed kunt hebben op dingen die je doet of die plaatsvinden.

‘Ik vond de training behoorlijk intensief. Er wordt flink ingegaan op de materie, maar het gaat vooral over hoe je met andere mensen omgaat. Hoe benader je mensen? Hoe krijg je dingen voor elkaar? Dat zijn dingen waar ik op de werkvloer nooit over nadenk. Grappig was dat ik in de groep de enige bèta-deelnemer was. Ik zat tussen criminologen, politicologen en gedragswetenschappers die vaak iets meer gewend zijn om over dit soort metafysische zaken te praten. Het is inherent aan de bètawereld dat dit soort zaken weinig aandacht krijgt. Of misschien meer de bètawereld van vroeger die gedomineerd werd door mannen. Toch bestaat een aantal van dit soort cultuuraspecten nog steeds.

‘Aio’s praten soms niet makkelijk over gevoel of emoties. Dan is het best moeilijk om daar een fatsoenlijk gesprek over te hebben. Maar met de technieken die ik geleerd heb, en het feit dat ik ontdekte dat ook ik bepaalde neigingen heb die misschien niet zo productief zijn, kan ik nu met hele kleine aanpassingen opeens veel meer uit een gesprek halen.

‘Ik merk nu al dat ik het geleerde in de praktijk breng. Vooral in de begeleiding van één van de aio’s. Deze persoon ondervond bij aanvang direct problemen, dus moest ik meteen alle zeilen bijzetten om daar goed mee om te gaan. Voor mijn gevoel was de cursus dan ook precies op tijd. Ik had meteen profijt van de oefeningen die we in de cursus hebben gedaan. De volgende dag al kon ik in een begeleidingsgesprek met de aio een en ander in de praktijk brengen en heb ik er meteen de vruchten van geplukt.’

Februari 2009Facebook Twitter Google LinkedIn Email

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Creatie & realisatie The MindOffice