Terug naar overzicht

Michel Wesseling

Michel Wesseling is Bedrijfsvoerend Directeur International Institute of Social Studies (ISS).

"Als bedrijfsvoerend directeur zorg ik er kort gezegd voor dat iedereen binnen het instituut z'n werk kan doen. Ik stuur daarbij verschillende teams aan, en meestal gaat dat goed. Maar bij de laatste reorganisatie van ons instituut liep ik tegen een paar zaken aan. Bij één bepaald team vond het lastig om de  teugels wat te laten vieren zonder de controle te verliezen. Tegelijkertijd had het team juist behoefte aan autonomie. Met die vraag ben ik bij Aletta terecht gekomen. 

Tijdens de sessies kwam ik erachter dat de angst om de controle te verliezen in feite een gebrek aan vertrouwen betekent. Aletta leerde me om me in gesprekken meer open te stellen voor anderen. Het werd duidelijk dat het nuttiger is om dóór te vragen dan om zaken aan te nemen. Concreet heeft dit opgeleverd dat het team waar ik mee in de knel zat nu grotendeels zelfsturend is geworden. Ze hebben vertrouwen gekregen en dat heeft grote veranderingen teweeg gebracht. 

Verder zijn we aan de slag gegaan met een belangrijke persoonlijke mentaliteitsverandering. Voorheen had ik het gevoel dat de reorganisatie nog lang niet af was en dat bracht veel onrust en stress met zich mee. Ik heb geleerd dat dit vooral te maken heeft met perceptie. Aletta leerde me dat de klus voor 98% af was en dat er altijd een paar restpunten overblijven. Het geeft me een gevoel van vrijheid: doordat er minder ballast is, komt er ruimte voor nieuwe projecten. 

Aanvankelijk was ik eerlijk gezegd best sceptisch over coaching. Maar Aletta heeft een hele prettige zakelijke aanpak: wat we tijdens de sessies behandelen is direct toepasbaar in de praktijk. En Aletta zorgt voor een sfeer van vertrouwen, ik weet dat de gesprekken onder ons blijven. En ik heb er structureel profijt van. Er zit echt een verandering in mijn houding, ik ben daar heel bewust van. Ik denk soms tijdens mijn werk ineens: 'oh ja, ik doe nu dit, dat moet ik even anders doen'. Soms zie ik de spiegel van Aletta bijna letterlijk voor me."

December 2016Facebook Twitter Google LinkedIn Email

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Creatie & realisatie The MindOffice