Terug naar overzicht

Coaching voor wetenschappers

Als je het besluit hebt genomen om met een coach aan de slag te gaan wil je natuurlijk een professional vinden die bij je past en waar je vertrouwen in hebt. Maar hoe vindt je die coach? Het beroep coach is niet beschermd. Dat wil zeggen dat veel mensen zichzelf ‘coach’ kunnen noemen. Daarnaast is het keurmerk ook niet doorslaggevend, want coachen is iets persoonlijks. Wat bij de een fantastisch werkt, is voor de ander een gruwel.

In organisaties wordt vaak geadviseerd om tenminste drie intakegesprekken te voeren met verschillende coaches. Als het drie goede gesprekken zijn blijft het lastig om in te schatten welke aanvliegroute nu het beste werkt. Daarnaast kost het best veel energie om drie keer een persoonlijk verhaal te vertellen bij iemand die je niet kent.
Er zijn andere manieren om de keuze te vereenvoudigen.

Tip 1: doe je huiswerk
Om de goede coach te vinden is het belangrijk om stil te staan bij je eigen coachvraag. De volgende vragen kunnen helpen bij het in kaart brengen van je wensen:
1. wat wil je leren of beter kunnen?
2. wat zou de coaching je op moeten leveren?
3. welk thema of specialisatie is voor jou van belang? (b.v. work-life-balance)
4. moet de coach bekend zijn met een bepaalde werkcontext?
5. wil je gecoacht worden door een man of een vrouw? Is leeftijd belangrijk voor je?
6. hoeveel ervaring moet de coach hebben?
7. over welke eigenschappen moet de coach beschikken? B.v. humor, confronterend,
    ondersteunend, zakelijk of gericht op beleving.

Tip 2: gebruik je netwerk
Er zijn in je omgeving vast mensen waarin je veel vertrouwen hebt en die ook al een keer gecoacht zijn. Informeer welke ervaringen je vrienden of collega’s hebben opgedaan met een coach en vraag of zij kunnen inschatten of deze coach ook bij jou zou passen.
Wanneer je te rade gaat bij collega’s, je leidinggevende of de HRM-adviseur vergroot je de kans dat de voorgedragen coach ook bekend is met de organisatiecultuur of een bepaalde doelgroep.

Tip 3: zoek via overkoepelende organisaties
Wanneer rondvragen in je omgeving niet direct tot goede tips leidt, biedt het internet natuurlijk uitkomst. Veel coaches zijn aangesloten bij een overkoepelende organisatie, zoals www.nobco.nl, www.noloc.nl, www.lvsc.eu of www.stir.nu.
De aangesloten coaches moeten aan bepaalde eisen voldoen; worden geacht om zich blijvend te professionaliseren en houden zich aan de gedragscode van hun organisatie. De websites van deze organisaties laten ook vaak zien welke coaches zijn aangesloten bij de overkoepelende organisatie.

Tip 4: zoek op plaats en thema
Het kan zijn dat het zoeken via de beroepsorganisaties niet direct een coach oplevert in jouw woon- of werkomgeving. Daarbij heb je misschien je voorkeur voor een bepaalde aanpak of een bepaald thema waarin de coach gespecialiseerd moet zijn.
Google op coach, plaats en het onderwerp van je coachvraag. Een specifieke doelgroep (professionals, managers, wetenschappers) kan ook nuttig zijn.

Tip 5: bestudeer de website van de coach
Het bekijken van de website levert veel informatie op over de stijl en de aanpak van de coach. Staan de bloemetjes en vergezichten van de spirituele coach je tegen? Dan sluit deze manier van werken waarschijnlijk niet bij je aan.
De foto van de betreffende coach is ook veelzeggend. Heb je bij de foto een positieve of tenminste neutrale beleving, dan is de kans groter dat de match klopt. Soms heeft de coach een blog, columns geschreven of artikelen waardoor een goede indruk kan worden verkregen. Mogelijk is er meer informatie te vinden over de werkwijze of specialisatie.
Wellicht zijn op de website ook nog referenties te vinden of zijn er beoordelingen geplaatst op Linkedin, of Facebook.

Tip 6: neem contact op met de coach
Selecteer 3 coaches op grond van je verkenning waarmee je contact op wilt nemen voor nadere informatie. Coaches zijn vaak in gesprek, dus de kans dat ze direct de telefoon opnemen is niet zo groot. Interessant is wel om te zien of ze snel reageren op een terugbelverzoek. Het laat in elk geval zien hoe serieus de coach omgaat met nieuwe cliënten. Stel de vragen waarop je nog antwoord zou willen krijgen na het bezoeken van de website, bijvoorbeeld kosten of de duur van het traject.
Probeer tijdens het gesprek een indruk te krijgen van de coach. Neem hierbij je gevoel serieus en kijk of je deze coach je persoonlijke verhaal zou willen toevertrouwen.
Het is wel zo prettig om de coach te vertellen over je selectieprocedure en dat je na de telefonische oriëntatie zult besluiten met welke coach je een intakegesprek zou willen doen.

Tip 7: evalueer en plan een intakegesprek
Na de telefoongesprekken kun je de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Vergeet niet om de beleving mee te nemen in je afweging. Kwam de coach professioneel over? Aan welk gesprek heb je een prettig gevoel overgehouden? Welke coach kan je het beste helpen bij je vraagstuk?
Kies 1 coach om een intakegesprek mee te hebben. Is je oordeel en ervaring na afloop nog steeds positief, hak de knoop dan gewoon door. Onderzoek heeft uitgewezen dat de klik met een therapeut of begeleider een belangrijke succesfactor is. Twijfel je na het intakegesprek, benader dan de tweede of derde coach van je voorkeur voor een intakegesprek. Een nieuwe selectie maken is natuurlijk ook mogelijk.
Neem in elk geval de tijd om een goede coach te vinden. Per slot van rekening steek jij er zelf ook de nodige tijd in.

Aletta Wubben, coach en directeur van Aletta Wubben, Mens- en organisatieontwikkeling


Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Creatie & realisatie The MindOffice