Terug naar overzicht

Coachen

Het woord ‘coachen’ is in. We kennen de voetbalcoach, de ontbijtcoach, de wandelcoach… De term wordt eigenlijk gebruikt voor alles wat gaat over het begeleiden van mensen. Reden te meer om eens stil te staan bij het fenomeen coachen.

Wat is coachen?


Coachen is een reflectie-instrument. De coach stelt allerlei vragen waardoor je aan het denken wordt gezet en beter gaat begrijpen waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Wanneer je inziet wat er functioneel is aan bepaald gedrag, is het bedenken van alternatieve gedragsopties eenvoudig. Dat maakt het daadwerkelijk veranderen nog niet heel gemakkelijk. Het vraagt aandacht om bepaalde routines te doorbreken.

Wat voor vragen stelt de coach?


Ons gedrag kent verschillende lagen. Deze lagen zijn in de figuur hiernaast afgebeeld in de vorm van een ijsberg. Boven de waterlijn kun je gedrag waarnemen en zien wat het effect ervan is. Als je wilt weten waarom iemand iets doet, moet je onder water duiken en vragen stellen over de niet zichtbare lagen die gaan over denken, voelen, willen en je blauwdruk. Vaak hebben we opvattingen over wie we zouden moeten zijn en waar we aan zouden moeten voldoen. Deze opvattingen hangen nauw samen met emoties. Zo kan bijvoorbeeld de angst om te falen ertoe leiden dat we gedachten hebben als: ik moet slagen of succesvol zijn. Dergelijke gevoelens kunnen op haar beurt samenhangen met die van de blauwdruk. Deze laag gaat over levensvormende situaties, zoals cultuur, opvoeding en impactvolle gebeurtenissen. Deze kunnen in het heden nog altijd van invloed zijn op onze gevoelens, gedachten en handelingen. Om bij het voorbeeld van faalgevoelens te blijven; wanneer prestaties erg werden benadrukt in je opvoeding, is dit een voedingsbron voor faalgevoelens in het heden.

Wat doet een coach met de antwoorden?


Een coach is erop getraind om te observeren en verbanden te zien in de informatie die wordt aangeboord. Voor de coachee wordt het vervolgens gemakkelijker om te begrijpen waarom deze vasthoudt aan gedrag dat niet meer zo functioneel is. Er is altijd een goede reden voor gedag dat we hebben ontwikkeld. De aanleiding ervoor ligt echter vaak in het verleden. Omdat ons leven voortdurend aan verandering onderhevig is, kan het zijn dat je stijlflexibiliteit moet ontwikkelen om effectiever te worden. Een coach kan je helpen door samen nieuwe gedragsopties te bedenken die je vervolgens kunt beproeven in de praktijk. Ook kunnen er concrete opdrachten worden bedacht om te oefenen met bepaald gedrag.

Nieuwsgierig?


Wil je meer weten over coaching? Neem gerust contact op zonder ergens aan vast te zitten. Op onze website kun je zien welke coaches bij ons zijn aangesloten. Onze locatie is in Delft, op loopafstand van het station en er is parkeergelegenheid voor het gebouw. Neem contact met ons bij vragen of een kennismakingsgesprek via informatie@alettawubben.nl en 015-2569971


Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Creatie & realisatie The MindOffice