Terug naar overzicht

Ron van Velzen

Na een reorganisatie bij TU Delft was Ron van Velzen het beoogde hoofd van een nieuwe eenheid binnen de universiteitsdienst. Tegenwoordig geeft hij leiding aan de afdeling Informatie Management binnen het domein Onderwijs & Studentenzaken.

‘Leiding geven aan een grote groep mensen was nieuw voor mij; ik had behoefte om daar coaching in te krijgen. Vooraf had ik eigenlijk geen goed beeld van coaching. Toen ik bij Aletta Wubben kwam, merkte ik dat coaching verder gaat dan ‘tips en trucs’. Die persoonlijke aanpak was iets waar ik even doorheen moest. Maar zo kom je er wel achter waarom je de dingen doet zoals je ze doet.

Door coaching heb ik geleerd mijn medewerkers ruimte te geven en hen aan te moedigen oplossingen zelf aan te dragen en uit te voeren. Wat ik wil bereiken in mijn huidige functie, is een afdeling met zelfstandige mensen die beslissingen durven nemen. Dat lukt niet door problemen steeds weg te halen. Ik was altijd geneigd mensen te helpen als ze bij me kwamen met problemen. Als een medewerker een probleem had, dan ging ik dat wel even oplossen. Coaching heeft me doen beseffen dat je daarmee de ander niet wezenlijk helpt, en uiteindelijk jezelf ook niet. Dat was mijn belangrijkste leerpunt.

Uit feedback van medewerkers kan ik afleiden dat dit coachingstraject mij geholpen heeft. Ook mensen die mij beoordelen in mijn functioneren geven positieve reacties. Tegenwoordig adviseer ik medewerkers soms om coaching te volgen in plaats van een cursus. Een cursus is te vaak een kwestie van consumeren: aanschuiven in een zaaltje, beetje meedoen. Coaching is echt één-op-één. Volgens mij bereik je daar veel betere resultaten mee.

April 2008Facebook Twitter Google LinkedIn Email

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Creatie & realisatie The MindOffice