Terug naar overzicht

Ronald van den Bos

Ronald van den Bos is Directeur Academische Zaken aan de Erasmus Universiteit.

Bij mijn werk hoort hoge druk en verwachtingen binnen een gedreven, maar moeilijke organisatie. Kritisch zijn hoort bij het vak, en een volle agenda bij mijn functie. Maar op een bepaald moment had ik minder energie om er vol voor te gaan. Er gebeurde in die periode ook van alles binnen de organisatie, wat de energie verder bij me wegnam. 

De sessies met Aletta begonnen met praten, véél praten. We zijn gaan uitpluizen wanneer en waarom ik op een bepaalde manier reageer, welke zaken me frustreren en wat mijn drijfveren zijn. De gesprekken met Aletta werden een moment om te luisteren naar mijn gevoel. De wetenschap is een hele verstandelijke en rationele omgeving, en ik had behoefte om dat gevoel meer toe te laten. Want veel van wat je doet op een dag is helemaal niet zo rationeel. Ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik me graag wil bewijzen, waardoor ik fel kan reageren in bepaalde situaties. Ik wil graag waardering voor mijn werk maar in de wetenschap en bij het bestuur krijg je dat niet zo snel, het is een kritische omgeving. Dus ik probeer die waardering en tevredenheid nu meer uit mezelf te halen. Daarnaast probeer ik die zachtere kant nu over te dragen op de organisatie: successen mogen best gevierd worden en het is goed om complimenten uit te delen. Dat helpt om je energieniveau te behouden!

Doordat ik mijn eigen gevoel en gedrag nu beter begrijp, kan ik me ook makkelijker in anderen verplaatsen. Want vooral op het gevoel kun je verbinding leggen. En ik heb nog meer plezier in mijn werk. Ik ben minder op zoek naar erkenning van anderen en kan beter relativeren. Natuurlijk, ik blijf gedreven en ambitieus. Maar ik heb meer rust. De universiteit is een prachtige wereld waar veel gedreven en gepassioneerde mensen werken die met maatschappelijke vraagstukken bezig zijn. De vraag is hoe gebruiken we die kracht om verder te komen? Door coaching leer je die krachten in jezelf beter te benutten. 

December 2016Facebook Twitter Google LinkedIn Email

Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Creatie & realisatie The MindOffice